Popis
Moderní řešení nakládání s organickým odpadem z Vaší domácnosti přináší interiérový kompostér. Rozklad rostliných zbytků (slupky, čajové sáčky) zajistí kalifornské žížaly, které pracují nejlépe při pokojové teplotě. Tento způsob využití organické hmoty podporuje principy zachování cirkulace přírodních zdrojů i v zástavbě, kde není možné založit běžný zahradní kompost a odpad, by skončil nevyužitý v popelnici.
Barva: antracit
Do vermikompostéru patří:
odkrojky a zbytky ze zeleniny a ovoce
čajové sáčky, kávová sedlina a filtry
zbytky vařené zeleniny
zbytky pokojových a venkovních rostlin
Do vermikompostéru nepatří:
chuťově výrazné potraviny (zázvor, koření)
slupky citrusových plodů
mléčné výrobky
masné výrobky, kosti
tuky a oleje
Na začátku kompostování poslouží jako základ namočená lepenka a zemina, v které si koupíme násadu žížal (případně ji přidáme). Z počátku nevkládáme zbytky z košťálovin a slupky od brambor. Do kompostéru přidáváme odpad po malých dávkách a v prvních měsících kontrolujeme častěji vlhkost a také, jestli zbytky neplesniví. Když začne kompost fungovat a žížaly se nám namnoží, můžeme dávky pomalu zvyšovat. Kompost by neměl zapáchat a pokud se objeví mušky, řešením je preference zeleninových zbytků před rychle se kazícím ovocem.
Více informací naleznete v návodu na použití.
Balení obsahuje:
základní patro s vypouštěcím kohoutkem a dřevěnými nohami
filtrační patro s textilií
dvě střední patra
víko s dřevěným madlem
gumové rukavice, lepový papír a lopatku